Ontwerper monument ‘Vrouwen van Ravensbrück’ overleden.

Op 2 juni 2018 is helaas Guido Eckhardt op 74-jarige leeftijd overleden. Wij kenden hem vooral als één van de ontwerpers van het monument voor Ravensbrück op het Museumplein.

Als Comité wensen wij de nabestaanden heel veel sterkte.

Klik hier voor het overlijdensbericht.

Herdenking 2018

Op 22 april 2018 vond de jaarlijkse herdenking van Stichting Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück plaats bij het monument te Amsterdam. Voorafgaand aan de herdenking verzorgde het bedrijf Gazprom koffie en gebak waarna de gehele groep, met de overlevenden voorop, in een stille tocht naar het monument liep.

Om 12.00 uur begon de voorzitter van het Comité, Joke van Dijk-Bording, met de herkending. Zij las enkele passages voor uit een rapport, gemaakt vlak na de bevrijding van het kamp. Jan van Kooten en Bert Lankester.  Jan van Kooten sprak over Ravensbrück in de context van het jaar van het verzet (de toespraak) en sloot af met een prachtig gedicht van Sonja Prins over Ravensbrück. Bert Lankester sprak over zijn oudtante, Trien de Haan, verzetsstrijder en Ravensbrück-overlevende.

Tussen de sprekers door werden er gedichten voorgelezen door twee leerlingen van de Nicolaas Maesschool, Quint Elzas en Emma Bruijs, lees hier de prachtige gedichten.  Tussendoor zorgde Maarten Peters voor een muzikale noot door enkele mooie liedjes te zingen.

Er werd afgesloten met een minuut stilt en het leggen van bloemen.